Een wetenschappelijke vraag?

‹ Terug naar de zoekresultaten

Wij vonden een bot op het strand. Van welk dier kan dit zijn?

Thema: Biologie

Vraag gesteld door: Lieselot (24 jaar)

Context van de vraag:

Wij vonden een bot op het strand in De Haan. Weten jullie van welk dier dit afkomstig zou kunnen zijn? Het lijkt op een schedel, maar misschien zitten we er volledig naast.

Antwoord:

Beste Lieselot,

het is zonder twijfel een bekkengordel van een zoogdier. De twee uitsteeksels die naar links gericht zijn op de foto zijn afkomstig van het darmbeen (ilium), en die zijn verbonden met de wervelkolom. Op basis van de vindplaats (strand) zou het een zeezoogdier kunnen zijn. Het is zeker geen bekkengordel van een walvisachtige, want bij die is het bekken sterk gereduceerd. Het zou het bekken van een grijze zeehond kunnen zijn, maar daar zijn die gaten in het achterste deel (gevormd door het schaambeen en het zitbeen) eerder langgerekt (terwijl ze hier meer rond zijn). Op basis van de grootte, kan het ook niet van een al te groot dier afkomstig zijn. Rest de mogelijkheid dat het dan van een landzoogdier afkomstig is.

Het is moeilijk om op basis van de foto met zekerheid te kunnen zeggen wat het dan wel is, maar ik zou durven vermoeden dat dit van een hond afkomstig zou kunnen zijn. Hier heb je alvast een link naar een foto van een bekken van een hond, en dat komt toch zeer dichtbij met wat jij gevonden hebt: http://www.boneid.net/product/dog-canis-lupus-familiaris-pelvis/.

mvg

Dominique

Deze vraag werd beantwoord door:
Prof. Dr. Dominique Adriaens

Universiteit Gent

  • Richting Morgen
  • WetenschapsInformatieNetwerk
  • FRIS Onderzoeksportaal
  • EWI