Een wetenschappelijke vraag?

‹ Terug naar de zoekresultaten

Hoe zit de 'Wet van Weber' in elkaar?

Thema: Mens en maatschappij

Vraag gesteld door: Andreas (13 jaar)

Context van de vraag:

Antwoord:

De Wet van Weber stelt dat het juist waarneembaar verschil in proportionele verhouding staat tot de intensiteit van de stimulus. Het juist waarneembaar verschil is groot als de intensiteit van de stimulus groot is en klein als de intensiteit van de stimulus klein is.

Als bijvoorbeeld de stereo zeer luid staat, moet je het volume behoorlijk zachter zetten om een verschil te merken. Als het volume niet zo luid was en je inspanning moest doen om de stereo te horen, zal je een kleine volumeverandering wel opmerken: je hoort de muziek niet meer.

Als er in een donkere kamer 600 theelichtjes staan, merk je geen verschil in lichtintensiteit als je er één kaarsje bij zet. Als er maar één theelichtje stond, geeft het toevoegen van dezelfde stimulus, één kaarsje, wel een verschil in lichtintensiteit die je waarneemt. Bij 600 lichtjes (600 gedeeld door 60) moet je er 10 toevoegen. Weberfractie van licht is immers 1/60. Bij de zakken zout moet aan een zak van 500 gram (500 gedeeld door 50) 10 gram toegevoegd worden om een verschil te voelen en aan een zak van 50 gram dus 1 gram. Weberfractie van gewicht is namelijk 1/50.
 

Deze vraag werd beantwoord door:
Prof. Dr. Gina Rossi

Vrije Universiteit Brussel

  • Richting Morgen
  • WetenschapsInformatieNetwerk
  • FRIS Onderzoeksportaal
  • EWI